Contact UsOur Mailing List       About UsOur MissionThe Senior LeadershipLeadership Board and Senior AdvisorsLeadership Team and Research FellowsEndorsementsMedia Inquiries       Media - NewsroomAdriatic Institute Disappointed by Pending German Approval for EU to Admit Croatia Global Financial Integrity and Adriatic Institute Announce Strategic Partnership to Launch New Study on the Balkans’ Illicit Adriatic Institute Raises Concerns Regarding Upcoming Freedom Fest Conference, F. A. Hayek Institute Ties to Anti-Semitic Groups       Join Us/Contribute       Blog Adriatic LibertasTeach an Old Dog New Tricks?Sound reasons not to invest in Croatia yet        EventsRule of Law Events       Prisega       Tax Freedom Day       AI In The NewsInternationalRegionalCroatia       Croatia in the News       Video Highlights       IssuesThe State of the Economy Rule of Law and Judicial ReformProtection of Property RightsCombating CorruptionTax ReformLabor Law ReformPrivatizationGovernment ReformFree EnterpriseOpen Letter to German Chancellor Angela Merkel on Croatia       Int'l Leaders SummitILS 2011ILS 2009ILS 2008ILS 2007ILS 2006ILS 2005  2005 News Articles  Strategic Economic PoliciesILS 2004  Seven Strategic Recommendations  2004 News Articles  2004 Speakers and Topics  ILS 2004 Presentations       Links       Home       Past Events

 

CROATIA'S ECONOMY - "MOSTLY UNFREE", RANKED 113th OUT OF 157 NATIONS AND REMAINS AT THE BOTTOM OF EUROPE - 14Th ANNUAL INDEX OF ECONOMIC FREEDOM SHOWS - PUBLISHED BY THE WALL STREET JOURNAL AND THE HERITAGE FOUNDATION

 

 

Za istovremenu objavu:

HRVATSKA I DALJE OSTAJE “REPRESIVNA” U ČETIRI KATEGORIJE:  VLASNIČKA PRAVA, SLOBODA OD KORUPCIJE, DRŽAVNA POTROŠNJA I RADNA SLOBODA


HRVATSKA JE PALA U SVJETSKOM PORETKU – NA 83. MJESTO OD 179 ZEMALJA, OSTAJE NA 35. MJESTU OD 43. ZEMLJE U EUROPSKOM REGIONALNOM PORETKU I SMATRA SE UMJERENO SLOBODNOM EKONOMIJOM


PREMA 18.-GOGODIŠNJEM INDEXU EKONOMSKE SLOBODE –
U OBJAVLJENOM IZVJEŠĆU WALL STREET JOURNAL-A I THE HERITAGE FOUNDATION


Zagreb, 12. siječnja, 2012— Hrvatska ekonomska sloboda se pogoršala za 0.2 boda i ukupna ocjena je označila pad Hrvatske s 82. na 83. mjesto u svjetskom poretku od 179 ocijenjenih zemalja u Indexu ekonomske slobode za 2012. godinu.  Hrvatska se nalazi u kategoriji “umjereno slobodnih ekonomija” i ostaje na istom mjestu u Europi - 35. mjestu od ukupno 43 zemalja)  prema 18.-om, godišnjem Indexu ekonomske slobode, kojeg objavljuju The Heritage Foundation i The Wall Street Journal. Adriatic institut za javni poredak, hrvatski nezavisni think tank slobodnog tržišta u partnerstvu s The Heritage Foundation objavio je nalaze Indexa ekonomske slobode za 2012. i relevantne podatke za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju.


Nataša Srdoč, predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku i osnivačica- predsjednica Hrvatske 21 je izjavila, “Ovogodišnji Index ekonomske slobode posebno naglašava nepostojanje nezavisnog i učinkovitog legalnog okvira u Hrvatskoj i jasno navodi da ovaj značajan nedostatak narušava temelje ekonomske slobode. Index za 2012 navodi da unatoč naporima Hrvatske da uvjeri zapadne lidere kako radi na suzbijanju korupcije, korupcija ostaje ozbiljan problem, spriječavajući vladavinu prava i ugrožavajući dugoročni razvojni potencijal. Vlasnička prava se još uvijek smatraju represivnim a velika većina građana ima iskustva s ovim očitim problemom. Ova pitanja su vrlo uznemirujuća s obzirom na nastojanja Hrvatske da se privuku strana ulaganja jer su ulagači vrlo oprezni ulaziti u biznis u zemljama u kojima postoji visoki nivo korupcije, slaba vladavina prava u provođenju ugovora i nepostojanje vlasničkih prava. Ovo je glavna prepreka za hrvatske građane i porezne obveznike koji trebaju nova radna mjesta i više razine ekonomskog rasta. Hrvatska mora slijediti politike za ekonomski rast, a u suprotnom će krenuti putem Grčke. Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Dr. Milton Friedman, koji je savjetovao Adriatic institut tokom njegovog osnutka u 2004. godini snažno je preporučio važnost postavljanja temelja vladavine prava i zaštite vlasničkih prava kao prvi korak u ostvarivanju ekonomske slobode i višeg životnog standarda građana. Friedmanova važna poruka je točna za Hrvatsku, “ekonomska sloboda je preuvjet političke slobode.”

Joel Anand Samy, član upravnog odbora Adriatic instituta za javnu politiku i stariji savjetnik Heritage fondacije izjavio je, “Index ekonomske slobode za 2012. godinu posebno spominje hrvatsku neučinkovitu i visoku javnu potrošnju. Fiskalno neodgovorni hrvatski političari nametnuli su hrvatskim poreznim obveznicima ogroman teret otplate kredita uzetih uz visoke kamatne stope kojima su hrvatsku budućnost stavili pod hipoteku. Visoka stopa nezaposlenosti koja se približava 20% i stopa nezaposlenosti među mladim ljudima koja prelazi 40% su ozbiljna pitanja koja su dovela do hrvatskog odljeva mozgova, najvišeg u Europi. Ovi gubici ostavljaju duboki trag na sposobnosti Hrvatske u privlačenju kapitala i novih ulaganja s obzirom da najbolji i najpametniji napuštaju Hrvatsku. Predložena povećanja poreza i lavina novih poreza koje su predložili u SDP-u, prijašnjoj komunističkoj SKH stranci, dodatno će spriječiti rast i otjerati domaće i strane ulagače u zemlje koje imaju niže flat tax porezne sustave u regiji. Hrvatska je izgubila 20 godina u neprovođenju potrebnih reformi. Čitava generacija koja se nadala pravednoj, prosperitetnoj i suverenoj zemlji izgubila je svoje težnje i ambicije zbog hrvatskih propalih politika. Hrvatska si ne može priuštiti izgubiti dodatnih 20 godina dok njezini susjedi u regiji rade na stvarnim reformama uključujući snižavanje poreznih stopa i privlačenje kapitala i novih radnih mjesta.” 

 
HRVATSKA
Pozicija u svijetu: 83 od 184 zemalja svijeta
Pozicija u regiji: 35 od 43
Ocjena ekonomske slobode je 60.9 što svrstava Hrvatsku među umjereno slobodne ekonomije svijeta

Podaci
(podaci iz 2010 osim ukoliko nije posebno naznačeno)

Stanovništvo: 4.2 milijuna (prepravljen podatak na osnovu popisa stanovništva)
BDP (paritet kupovne moći): $78.1 milijarde
                          -1.4% rast u 2010
                           1% 5-godišnji komforni rast
                         $17,684 po stanovniku


Nezaposlenost: 17.6%
Inflacija (index potrošačkih cijena): 1.0%
Direktna strana ulaganja: $582.6 milijuna
Javni dug: 40.6% BDP-a

Ocjena ekonomske slobode u Hrvatskoj je 60.9, što je čini 83.-om ekonomijom svijeta u Indexu za 2012. godinu. Njezina ukupna ocjena je za 0.2 bodova viša od prošlogodišnje, sa značajnim pogoršanjem u vođenju državne potrošnje i slobodi poslovanja. Hrvatska nastavlja zaostajati za ekonomijama u regiji, a njezina ukupna ocjena ostaje ispod regionalnog prosjeka.

Unatoč poboljšanjima tokom prošlih pet godina, ocjene Hrvatske u većini komponenata ekonomske slobode ostaju izrazito prosječne. Nedostatak nezavisnog i učinkovitog legalnog okvira narušava temelj ekonomske slobode i korupcija ostaje ozbiljan problem, spriječavajući vladavinu prava i ugrožavajući dugoročni razvojni potencijal. Neučinkovita i visoka javna potrošnja rezultirala je rastućim fiskalnim teretom za stanovništvo.

Konkurentne porezne reforme i liberalizacija trgovine ranijih godina doprinijele su modernizaciji ekonomije i nastanku vitalnog privatnog sektora. S obzirom da ukupan napredak zemlje zaostaje za drugim tržištima u nastajanju (emerging markets), za ekonomsku budućnost Hrvatske bit će kritično ponovno oživiti reformna nastojanja. Rast BDP-a ostaje negativan u 2010. godini a petogodišnja prosječna stopa rasta iznosi samo 1%.

DESET EKONOMSKIH SLOBODA

VLADAVINA PRAVA               
        VLASNIČKA PRAVA            40.0
        SLOBODA OD KORUPCIJE        41.0

Korupcija u pravosuđu ugrožava vladavinu prava. Sudski sistem je nezgrapan i neučinkovit, a zaostaci neriješenih predmeta uzrok su da poslovni sporovi ostaju neriješeni godinama. Vlada se obvezala na reformu sudstva, ali mnogo toga ostaje za učiniti. Unatoč postojanju zakonodavstva zaštite intelektualnih vlasničkih prava, piratstvo i krivotvorenje se nastavlja. Broj progona slučajeva korupcije na visokom nivou se povećao tokom posljednjih godina.


OGRANIČENA DRŽAVA
        FISKALNA SLOBODA            76.4
        DRŽAVNA POTROŠNJA        45.0

Najviša stopa poreza na dohodak je 40%, a poreza na dobit 20%. Ostale poreze uključuju porez na dodatnu vrijednost (PDV) i trošarine s ukupnim poreznim prihodom koji doseže 19.1% BDP-a. Državna potrošnja povećala se na 42.8% ukupnog domaćeg proizvoda. Vođenje javnih financija se značajno pogoršalo a deficit se povećao na oko 5% BDP-a. Javni dug narastao je iznad 40% BDP-a. 


REGULATORNA UČINKOVITOST
        SLOBODA POSLOVANJA        63.4
        RADNA SLOBODA             44.4
        MONETARNA SLOBODA             81.4
               
Reformne mjere posljednjih godina poboljšavale su postupke osnivanja poduzeća. Ipak, hrvatsko cjelokupno regulatorno okruženje ostaje opterećujuće i neučinkovito. Trošak i vrijeme koje je potrebno za dobivanje neophodnih dozvola premašuje svjetske prosjeke. Tržište rada ostaje rigidno. Inflatorni pritisci postoje a država utječe na nivo cijena kroz još uvijek značajno prisustvo u poduzećima u državnom vlasništvu.


OTVORENO TRŽIŠTE
        SLOBODA TRGOVINE               87.5
        SLOBODA ULAGANJA        70.0
        FINANCIJSKA SLOBODA        60.0

Ponderirani prosjek carinske stope od 1.2% je prilično nizak, međutim, zadržane necarinske barijere povećavaju trošak trgovine.  Unatoč strukturnim i administrativnim reformama, neučinkovita birokracija i nepredvidiv zakonski sustav nastavljaju kočiti investicije. Konsolidirani bankarski sektor je relativno zdrav i učinkovit, s oko 30 komercijalnih banaka koje posluju. Tržište vrijednosnih papira otvoreno je stranim ulagačima. 


The Wall Street Journal
The Wall Street Journal, izdanje Dow Jones & Company (NYSE: DJ; www.dowjones.com) je vodeće svjetsko poslovno izdanje. Osnovan 1889. godine, The Wall Street Journal ima tiskanu i online naknadu preko 2 milijuna, dosežući poslovne i političke lidere nacije, kao i ulagače diljem zemlje. Posjedujući 33 Pulitzerovu nagradu za izvanredno novinarstvo, The Wall Street Journal pruža čitaocima povjerljivu informaciju i znanje za bolje donošenje odluka. The Wall Street Journal tiskovna franšiza ima više od  750 novinara u čitavom svijetu, dio Dow Jones mreže gotovo 1.800 ljudi za poslovne i financijske vijesti. Druga izdanja koja su dio The Wall Street Journal franšize, s ukupnom nakladom od 2.6 milijuna, uključuju The Wall Street Journal Asia, The Wall Street Journal Europe i The Wall Street Journal Online pri WSJ.com, Internet stranica s najmnogobrojnijom plaćenom pretplatom. 2007. godine, Journal je rangiran na prvom mjestu na listi “BtoB Media Power 50” osmu godinu za redom. The Wall Street Journal Radio mreža pruža vijesti i informacije više od 280 radio stanicama u SAD-u.

The Heritage Foundation
The Heritage Foundation (www.heritage.org) je jedinstvena institucija – organizacija za istraživanje javne politike, ili “think tank”. Osnovan 1973. godine, The Heritage Foundation  je istraživački i obrazovni institut – think tank – čija je misija formulacija i promocija konzervativne javne politike koja se zasniva na principima  slobodnog poduzetništva, ograničene države, individualne slobode, tradicionalnih američkih vrijednosti, i jake nacionalne obrane. 


Adriatic institut za javni poredak
Adriatic institut za javni poredak (www.adriaticinstitute.org) Adriatic Institute for Public Policy ) je prvi hrvatski neovisni institut slobodnog tržišta koji pruža ideje te principjelna i praktična rješenja koja vode rastu i napretku društava i ekonomija. Adriatic Institut se zalaže za slobodnu tržišnu ekonomiju temeljenu na osobnoj slobodi i individualnoj odgovornosti, vladavini prava, nezavisnom sudstvu, zaštiti vlasničkih prava, jednostavnom, neutralnom i nediskriminirajućem poreznom sustavu, ograničenju države, smanjenju birokracije, eliminaciji korupcije i stvaranju povoljnog ekonomskog okruženja koje pogoduje građanima i poduzetničkoj incijativi.

Kao hrvatski i regionalni think tank, njegove glavne inicijative uključuju godišnji International Leaders Summit o Ekonomskom Rastu (ILS), Zagreb; ILS Ekonomski okrugli stol u Ljubljani sa slovenskim Premijerom Janez Janšom; Libertas Debate Series (Libertas serija debata) Adriatic instituta i godišnji događaj - ILS koji se sada održava u Europskom parlamentu u Briselu (www.ils-wde.org).

Organizacija obuhvaća istaknuti izvršni savjetodavni odbor koji uključuje svjetski poznate ekonomiste i ekonomske reformatore s iskustvom. Instut objavljuje istraživačke materijale, knjige i publikacije, a rad njegovog liderstva objavljuje se u lokalnim, regionalnim i međunarodnim medijima. Think tank slobodnog tržišta zalaže se za pravednu, slobodnu i napredniju Hrvatsku i regiju Adriatika.